Nieuwe training start binnenkort

Vrijwillige coach, belangrijke schakel voor velen!

Mensen helpen bij het omgaan met alledaagse problemen, dat is waar vrijwillige coaches zich op richten. Niet door problemen op te lossen voor anderen, maar door mensen te helpen ze zèlf op te lossen. Iedereen kent ze vast wel: van die situaties waarin je even geen grip lijkt te hebben op je huishouden, je uitgaven, een gezond eetpatroon, een sociaal leven dat op slot lijkt te zitten. Meestal tijdelijk, maar stel nou dat je het gevoel hebt dat je een stok achter de deur nodig hebt? Een steuntje in de rug, zonder meteen aan te kloppen bij officiële instanties? Dan helpen vrijwillige coaches!

“Binnenkort starten we in verschillende wijken weer met de trainingsdagen, dus lijkt het je wat meldt je dan zeker aan!” geeft Jetske Schimmel, van Raster, aan. “Vrijwillige coaches zijn buurtbewoners die wat extra willen betekenen voor een ander. Wij ondersteunen dat met een training van 4 dagdelen, zodat de nieuwe vrijwillige coaches opgeleid en voorbereid zijn op hun rol. We geven ze daarbij handvatten voor het coachen, versterken hun eigen talenten en ze leren van elkaar door intervisie.”

Na de training kunnen vrijwillige coaches in hun eigen wijk of (als ze willen) daar buiten aan de slag. Opbouwwerkers hebben, vanuit hun rol in het sociale team, veel contact met mensen die een hulpvraag hebben maar niet meteen naar een officiële instantie willen voor hulp. Medewerkers uit het sociaal team kijken samen met de bewoner of vrijwillige coaching een oplossing kan zijn. Het sociaal team koppelt vervolgens de vraag aan de juiste vrijwillige coach. Na een kennismaking besluiten beide of ze samen verder gaan. Die klik samen is erg belangrijk, je gaat immers een tijdje samen werken.

“Wij zetten al een aantal jaren vrijwillige coaches in, het werkt erg goed juist omdat het laagdrempelig en praktisch is. Veel mensen zijn gebaat bij deze manier van ondersteuning, het helpt ze op weg om het daarna weer zelf te kunnen doen. Het is een mooie manier van burenhulp, waarbij de coaches begeleidt worden om mensen ook echt op weg te helpen en geen problemen van hen over te nemen.”, aldus Jetske Schimmel.

Interesse in de trainingof wil je weten hoe jij van betekenis kan zijn voor anderen?

Neem contact op met Jetske Schimmel, ([email protected]) of Mieke de Lange ([email protected]) en lees vacature Vrijwillige coaches