Tijdens de Corona tijd leek alles stil te staan, maar niets bleek minder waar. Twee jongerenwerkers van Raster besloten het heft in handen te nemen en zijn elke week live gegaan op social media. Samen met kijkers schreven zij een nummer en maakten ze een videoclip. Het resultaat, het prachtige nummer Motivatie met een video geschoten op de bekendste plekken onze geweldige stad!

"We konden opeens niets meer, dus bedachten we om muziek te maken in de vorm van live televisie", aldus rapper Manke (17). Via het kanaal van Raster ging hij samen met Fabian Schrijver en Laurens Pamboer (beide jongerenwerker) live op het Instagram kanaal van Raster. Naast dat ze een nummer maakten, bespraken de mannen wekelijks nieuws uit Deventer, deden ze freestyle (improvisatie) optredens waarbij de kijkers de woorden konden noemen die gebruikt werden voor de show.

"We merkten dat mensen geen zin meer hadden in binnen zitten, zo ontstond het gesprek over motivatie". Het nummer is toepasselijk geworden voor de Coronatijd. De eerste zinnen van het refrein luiden dan ook: "Het is vreemd als ik mensen nu op straat zie. Ik ben toe aan contact, maar dat gaat niet." Iets waar iedereen zich wel in kan vinden. De rappers kregen ook een steuntje in de rug. Zo mochten ze in de Adelaarshorst, op de Brink en op een dak van een huis filmen. Samen met vele inzendingen van andere Deventer-naren is er een unieke clip uitgerold!

Raster heeft tijdens de verandering door corona een manier gevonden om online meer zichtbaar te zijn en zo in contact te blijven met jongeren. Zo lanceerden ze eerder met verschillende partners de campagne #voorwiedoejijhet en zijn ze momenteel bezig met het project 'Adres Onbekend', een briefwisseling ter bevordering van contact.

Help ook mee om dit filmpje te verspreiden door dit bericht te delen! Het nummer DTown - Motivatie is ook te vinden op het YouTube kanaal van DTown Deventer. Volg Dtown_raster ook op Insta en Raster Dtown Deventer op Facebook voor meer info. videoclip.

Elke week, tijdens de coronaperiode, belt DRTV in het radioprogramma Kanaal Sociaal met een collega van Raster Welzijn.

Om te vertellen hoe zij hun werk in deze tijden, samen met collega's op creatieve manieren; soms digitaal of door het maken van buurtrondes zo goed mogelijk proberen te doen. De afgelopen week is het stokje doorgegeven aan onze collega Sophie van Veelen, kinderwerker. Zij vertelt ons o.a. hoe het gaat met de kinderen in deze coronatijd. Luister hier naar het interview.

Beluister hier ook de eerdere interviews met collega's van Raster Welzijn:

En toen was het 11 mei. De eerste versoepelingen van de coronamaatregelen. En de kinderopvanglocaties van Sam&ko die weer zijn opengaan. In deze editie, podcast #10 van Samen Deventer, blikken we terug op deze eerste week met verslagen van medewerkers én kinderen. Is alles wat in de voorbereidingen is bedacht, ook zo uitgekomen? Is alles veilig én vooral ook leuk gegaan? Hoe vonden de pedagogisch medewerkers en de kinderen het weerzien? Daarnaast jongerenwerker Melvin Dijkema over de sportactiviteiten die, met Sportbedrijf Deventer, weer veilig worden opgepakt én jongerenwerker Fabian Schrijver en theatermaker Evi Zaalberg over het project Adres onbekend. Waaraan je kunt meedoen!

Een kleine 18 minuten luisterplezier dus en je bent weer helemaal bijgepraat!

Deventer in Beweging

Raster Welzijn en Deventer Radio & Televisie (DRTV) hebben de handen in één geslagen en samen het tv-programma ‘Deventer in beweging’ gemaakt. Speciaal geschikt voor mensen die graag zittend bewegen.

Als je niets doet, gaat je vermogen achteruit of zoals het spreekwoord zegt ‘rust roest’. In beweging blijven is dus belangrijk voor ieders gezondheid en dat geldt voor alle leeftijden! Daarbij is bewegen natuurlijk ook ontspannend en leuk. Helemaal als je mee kunt doen met oefeningen op muziek onder begeleiding van Sietske van der Veer en Marja Schnitger, Meer Bewegen Voor Ouderen (MBVO)-docenten bij Raster Ouderenwerk.

Op maandag 18 mei aanstaande wordt de eerste aflevering ‘Deventer in beweging’ uitgezonden. Deventer in beweging wordt vanaf dan drie keer per week op maandag, woensdag en vrijdag om 10.30 uur uitgezonden tot en met vrijdag 17 juli.

Doet u ook mee?

DRTV is via Ziggo te ontvangen op kanaal 40 en via KPN op kanaal 1314.

Adres onbekend

Met het project ‘Adres Onbekend’ lanceren theatermaker Evi Zaalberg en Raster Welzijn een uniek project om Deventenaren met elkaar in contact te brengen tijdens de coronacrisis. Het project bestaat uit een briefwisseling tussen inwoners van Deventer uit alle generaties en met verschillende achtergronden. De deelnemers weten echter niet aan wie ze een brief schrijven. Het kan dus zomaar zijn dat een leerkracht een brief ontvangt van een raadslid, een ambulancebroeder of een kind van acht.

“Tijdens deze crisis ontmoeten we veel minder mensen en moeten we meer afstand houden, dus is er minder contact", aldus Fabian Schrijver (jongerenwerker Raster). “Ook is het voor elke sector een enorme omschakeling waarbij grote veranderingen doorgevoerd moeten worden. Daarnaast kamperen veel mensen (waaronder ouderen) met eenzaamheid en ontvangen ze minder bezoek. Door de briefwisseling willen we de mensen inzicht in de ander geven, maar vooral ook een leuke beleving en herinnering bieden. Hoe vaak ontvang je nou nog een brief van een onbekende?” Als de maatregelen versoepeld worden dan zullen de deelnemers elkaar ook in het echt ontmoeten!

Het hele traject wordt gefilmd (met gepaste maatregelen). Na afloop zal er een minidocumentaire verschijnen. "Hierdoor hopen we de omvang van de situatie een beetje inzichtelijk te maken voor alle inwoners van Deventer en wellicht daarbuiten", aldus theatermaker Evi Zaalberg.

Voor deelname stuur je voor 15 mei een e-mail naar [email protected] De organisatie neemt vanzelf contact op. Adres Onbekend wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Wesselings- van Breemen.

Raster in de Stentor

Jongerenwerkers Robin en Raquel van Raster Welzijn gingen met een journalist van de Stentor op pad met de MOP-bus. Om te laten zien hoe zij jongeren belonen voor het thuisblijven vanwege corona. Ze stopten bij diverse voordeuren in Deventer en deelden ijsjes en pluimen uit. Dit omdat de jongeren van Deventer thuisblijven in het kader van #voorwiedoejijhet? Lees hier het complete artikel in de Stentor.
Raquel in de bus

Podcast nr 8

In podcast #8 Samen Deventer houden we iedereen op de hoogte wat Raster welzijn en Sam&ko, ook in deze coronatijd, doen om van betekenis te zijn voor inwoners van de gemeente Deventer, jong en oud. Bestuurder Jolanda Knorren duidt de actualiteit en manager welzijn Marischka Thijssen vertelt over de talloze initiatieven die Raster welzijn ondersteunt of initieert.

Deze keer vertelt opbouwwerker Marieke Peet over de Doe-boekjes en de samenwerking met de Voedselbank en over de interviews met ouderen in het radioprogramma Classics. Jongerenwerker Rachel van der Vloet en jongerencoach Nusa Meijboom doen verslag van de kaartjesactie voor jongeren en Rob de Vos vertelt kort over hoe hij, ook in deze tijd, blijft koken voor mensen in het Rode Dorp. Tot slot: maak kennis met Andrea Drost, de nieuwe clustermanager kinderopvang bij Sam&ko. Ze neemt je mee in een nogal bijzondere inwerkperiode en vertelt wat de persconferentie van premier Rutte betekent voor de kinderopvang van Sam&ko.

Sam&ko weer open!

Op 21 april is tijdens de persconferentie bekendgemaakt dat de maatregelen rondom corona op onderdelen worden versoepeld. De scholen openen vanaf 11 mei in een aangepaste vorm. Vanaf 11 mei a.s. gaat ook de kinderopvang van Sam&ko weer open.

De kinderdagopvang en peuterspelen van 0 tot 4 jarigen en de gastouderopvang van 0 tot 12 jarigen zijn vanaf 11 mei volledig open. De buitenschoolse opvang gaat ook open, wel heeft het kabinet voor de BSO aanvullende voorwaarden benoemd. Dit houdt in dat op de dagen dat kinderen naar school gaan, de BSO voor hen beschikbaar is. Wij werken op dit moment de concrete invulling hiervan voor Sam&ko uit.

De noodopvang die wij de afgelopen periode hebben geboden aan kinderen van ouders in cruciale beroepen en kwetsbare kinderen loopt door voor kinderen van 0 – 4 jaar. Voor kinderen van 4 jaar en ouder die tot deze groepen behoren, geldt dat scholen gedurende schooltijd verantwoordelijk zijn voor de opvang voor de dagen dat zij niet naar school kunnen. Buiten deze tijden blijft de noodopvang van Sam&ko, in samenwerking met de gemeente Deventer, beschikbaar.

Overheid verlengt compensatie eigen bijdrage ouders
De overheid verlengt de compensatie van de eigen bijdrage voor ouders. Dinsdag is aangekondigd dat de compensatie door de overheid voor ouders doorloopt zolang het onderwijs gedeeltelijk is opengesteld en de noodopvang in stand blijft. Dat betekent dat de compensatie door de overheid van de eigen bijdrage van ouders tot het maximum uurtarief voor zowel dagopvang, gastouderopvang als buitenschoolse opvang door blijft lopen. Er is nog géén einddatum bekend voor deze compensatieregeling.

Gezondheidsrisico’s
Het RIVM heeft in de persconferentie dinsdagavond aangegeven dat de gezondheidsrisico’s voor kinderen beperkt zijn. Het is daarom voor jonge kinderen niet nodig 1,5 meter afstand te houden onderling en ten opzichte van volwassenen, alleen wanneer dit mogelijk is. Ouders en pedagogisch medewerkers moeten onderling wel afstand houden. Kinderen nemen daarom bij de deur van de groep afscheid. Hiermee borgen we dat we afstand houden van ouders en dat er niet onnodig meerdere volwassenen in de groepsruimte komen.

De komende periode werken de brancheorganisaties en de overheid samen een protocol uit om de opstart van de kinderopvang soepel te laten verlopen. Wat dit in de uitvoering betekent voor de opvang van uw kind(eren) vanaf 11 mei laten we u zo spoedig mogelijk weten. De adviezen van het RIVM en de brancheorganisaties blijven voor ons leidend.

Ouders die de factuur voor de kinderopvang betaald hebben, krijgen in juni, uiterlijk juli, een vergoeding voor de eigen bijdrage. Dat maken staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Van Huffelen van Financiën (Toeslagen en Douane) vandaag bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet trekt hier 175 miljoen euro voor uit. De Rijksoverheid wil zo snel mogelijk zo veel mogelijk gezinnen en de sector helpen en daarom is gekozen om de eigen bijdrage te vergoeden op basis van de gegevens die bekend zijn bij de Belastingdienst op 6 april.

De Belastingdienst/Toeslagen geeft de hoogte van het bedrag en betaalgegevens door aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB keert het bedrag rechtstreeks uit aan de ouders en stuurt hen een brief met een berekening van de vergoeding. Het gaat om circa 570.000 huishoudens. Ouders hoeven de vergoeding van de eigen bijdrage niet zelf aan te vragen, maar krijgen het automatisch op hun rekening gestort.

De vergoeding van de eigen bijdrage kinderopvang heeft betrekking op de Corona maatregelen van het kabinet voor de periode 16 maart tot en met 28 april. Bij verlenging van de kabinetsmaatregelen rondom corona en het sluiten van de reguliere kinderopvang zal de eenmalige uitkering betrekking hebben op een langere periode. Dan kan het iets langer duren voordat de vergoeding wordt uitbetaald. Lees meer.