Raster Jongerenwerk geeft het project ‘Jij doet er toe’ weer een vervolg. Door toekenning van de subsidie van het Oranje Fonds kan ‘Jij doet er toe’ weer veel jongeren helpen. Het doel is om moeilijk bereikbare jongeren die thuiszitten weer te activeren om mee te doen in de maatschappij. Dit bereikt ‘Jij doet er toe’ door maatwerk te bieden die aansluit bij de doelgroep.

Het project ‘Jij doet er toe’ startte in 2018 en loopt tot en met 2021. Het afgelopen jaar zijn 36 thuiszitters en voortijdig schoolverlaters door het project geholpen. Projectleider Anouk Rösken vertelt: “Ondanks corona is het ons gelukt om de individuele coaching en de verschillende groepsinterventies te continueren. De ‘nieuwe’ situatie vroeg om aanpassingsvermogen en creativiteit. Ik ben trots op het feit dat wij hierop snel hebben kunnen anticiperen, zodat ons project gewoon door kon gaan!”

Van de 36 jongeren hebben 21 jongeren momenteel werk of zijn bezig met een opleiding. De overige 15 jongeren zijn zich aan het oriënteren en bezig de stap naar werk en/ of onderwijs te zetten.
Anouk vervolgt: “In juni is er onderzoek gedaan naar ons project. Deelnemers zijn geïnterviewd en de volgende uitkomsten kwamen daaruit naar voren. De deelnemers geven de activiteiten en begeleiding van Raster allemaal een 8 of hoger. Zij spreken positief over Raster en raden het anderen ook aan. Vijf van de zes jongeren zijn door de jongerencoaches en -werkers gemotiveerd om weer naar school te gaan, op school te blijven of om een opleiding te gaan volgen.”
De jongerencoaches en -werkers werken volgens de presentiebenadering waarbij afstemming belangrijk is. Zij werken oplossingsgericht en via motiverende gespreksvoering. Dit zorgt ervoor dat ze makkelijk in contact komen met de jongeren, aansluiten bij de wensen van de jongeren en vanuit positiviteit de jongeren in beweging krijgen richting school of werk.

Doelstelling komend jaar
In dit derde projectjaar van ‘Jij doet er toe!’ gaat de aandacht opnieuw uit naar jongeren die zijn uitgevallen of dreigen uit te vallen in het normale leven (school, thuis, werk en vrije tijd). Voor die jongeren biedt dit project individuele coaching en worden verschillende groepsinterventies ingezet, zoals het ervarend leren traject, sportgroep, worklab, young Leaders training.

Alle interventies hebben als doel een vertrouwensband op te bouwen, te onderzoeken wat er speelt en waar ondersteuning wenselijk is. Jongeren worden bewust gemaakt van hun eigen talenten en vaardigheden en doen kleine succeservaringen op die ervoor zorgen dat hun zelfvertrouwen vergroot. Zo werken zij in kleine stappen aan hun doel; gericht op werk, school en toekomst. Om dit optimaal te kunnen realiseren blijft het belangrijk om goed contact te hebben met de jongere, het netwerk van de jongere, maar ook met onze netwerkpartners.

Het project kent een bredere samenwerking waaronder met Deventer Werktalent, de gemeente, Etty Hillesum Lyceum en werkgevers die nauw betrokken zijn om dit project te laten slagen. Het ROC Aventus zorgt samen met Raster voor een opleiding op maat.

Meer over het Oranje Fonds
Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat. De steun bestaat uit inspiratie, advies, kennis en geld. Het Fonds kan dit doen dankzij o.a. de Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Meer weten over dit project? Neem dan contact op Anouk Rösken, projectleider, via [email protected] of 06 20 21 42 76.

Deelnemer Shay ondertekent zijn diploma

We zijn over de helft van de zomervakantie en de trein blijft gaan: de zomertrein!

Elke dinsdag en donderdag worden de spellen op verschillende locaties opgebouwd en goed bezocht. Lachende gezichten, blije ouders en enthousiaste kinderwerkers blijven tot het eind van de vakantie rondtoeren. Hieronder enkele foto's om de sfeer te proeven. Enthousiast? De trein rijdt nog 3 weken lang door. Op Facebook DeventerKids vind je waar en hoe laat we er zijn. Of bekijk het programma.

Tot in de wijk!

 

Raster Welzijn en Deventer Radio & Televisie (DRTV) zijn een unieke samenwerking aangegaan in mei van dit jaar. Het doel is om ook tijdens de coronamaatregelen mensen in beweging te krijgen door inzet van het tv-programma 'Deventer in Beweging'. Vanwege het succes is nu besloten om een tweede serie te maken.
Deventer in Beweging is speciaal gemaakt voor mensen die graag zittend bewegen. Iedere aflevering duurt ongeveer twintig minuten. Onder enthousiaste begeleiding van Sietske van der Veer en Marja Schnitger, docenten van Raster Welzijn, kunnen mensen meedoen met oefeningen op muziek. Als je niet beweegt, gaan je vermogens achteruit of zoals het spreekwoord zegt ‘rust roest’. In beweging blijven is dus belangrijk voor ieders gezondheid en dat geldt voor alle leeftijden. Daarbij is bewegen natuurlijk ook ontspannend en leuk

Vanaf komende week 20 juli tot en met 4 september wordt Deventer in Beweging elke maandag, dinsdag en vrijdag uitgezonden op het kanaal van DRTV. U kunt deze uitzendingen bekijken via Ziggo op kanaal 40 en via KPN op kanaal 1314.

Wilt u meedoen op een ander tijdstip of de eerder uitgezonden afleveringen terugkijken? Dan kan dit op het YouTubekanaal van DRTV.

De 'Zomertrein' van Raster Kinderwerk is inmiddels een bekend fenomeen in Deventer geworden. Tijdens de zomer is Kinderwerk op dinsdag en donderdag 6 weken lang in verschillende buurten van Deventer te vinden met leuke en sportieve activiteiten voor kinderen van 4 - 12 jaar. De toegang is gratis.

Het leek er door corona op dat we dit jaar geen Zomertrein konden organiseren, want tijdens de voorbereidingen hadden we nog met strenge maatregelen te maken. Ook nu moeten we nog steeds de richtlijnen van het RIVM volgen. Daarom hebben we in samenwerking met de gemeente Deventer gezocht naar een passend alternatief. Dit betekent dat de oorspronkelijke Zomertrein vervangen wordt door een op maat gemaakt zomerprogramma van zes weken lang, waarbij we te vinden zijn in verschillende buurten van Deventer.

We volgen uiteraard de richtlijnen van het RIVM, zoals ook in de bijgevoegde flyer te lezen is. We hopen met de Zomertrein kinderen uit de verschillende wijken (die niet of nauwelijks op vakantie gaan) een gezellige en actieve zomer te bieden vol plezier. Zien we jou op een van de locaties?

Flyer zomeractiviteiten Kinderwerk2020

Jongeren zijn de toekomst! Om dit nog eens extra te benadrukken, gingen raadsleden van de gemeente Deventer afgelopen week in gesprek met jongeren uit Deventer.

Vanuit Raster en Youth for Christ waren er diverse stellingen voorbereid om met elkaar te bespreken. Hoe beleeft iedereen deze bizarre tijden? Wat mis je nu het meest? Maar ook de vraag hoe we elkaar kunnen versterken na deze periode. Kortom, een diepgaand gesprek met zo'n 10 jongeren en 6 raadsleden. Bekijk hier hoe dit verliep.

https://lnkd.in/d7vtsx8

Met dank aan de samenwerking met de gemeente Deventer en de Rocketboys, die dit op film hebben vastgelegd.

Zomer voor ouderen

Raster Ouderenwerk vindt het jammer dat door corona ons reguliere zomerprogramma niet door kan gaan. We zijn nu bezig om een alternatief en kleinschalig aanbod te organiseren, waarbij we rekening houden met de richtlijnen van het RIVM. Een beperkt zomerprogramma in de buurt voor kleine groepen.

Wat vindt u leuk om te doen? Iets actiefs, zoals wandelen of fietsen? Samen Jeu de boules spelen of bingo? Of juist gewoon bijkletsen onder het genot van een drankje?

Wij zijn heel benieuwd naar uw ideeën en horen het graag! Stuur uw suggesties naar: j.elders@rastergroep.nl en misschien kunnen we samen voor een gezellige en actieve zomer zorgen!

Deventer in beweging

Raster Welzijn en DRTV hebben de handen ineen geslagen om mensen in beweging te krijgen. Bekijk hier het resultaat, het tv-programma 'Deventer in beweging'.

Gemaakt speciaal voor mensen die graag zittend bewegen. Iedere aflevering duurt ongeveer twintig minuten. Mensen kunnen meedoen met oefeningen op muziek onder begeleiding van Sietske van der Veer en Marja Schnitger, docenten van Raster Welzijn. Het programma werd op maandag 18 mei om 10:30 uur voor het eerst uitgezonden. Elke maandag, woensdag en vrijdag wordt er tot en met vrijdag 17 juli een aflevering uitgezonden op de tv-zender van DRTV. U kunt hier meerdere uitzendingen terugkijken of bekijk de uitzending via Ziggo te ontvangen op kanaal 40 en via KPN op kanaal 1314.

Jongerenwerk op Wilhelminalaan 20

Sinds kort maakt Raster gebruik van een nieuwe locatie op de Koningin Wilhelminalaan 20 in Deventer. Centraal gelegen dichtbij het Cruyff Court, Sporthal De Kroon, winkelcentrum Keizerslanden en Stichting Masohi ligt het voormalig schoolgebouw van De Horizon. Dankzij de gemeente Deventer is dit gebouw, voor het komende jaar, beschikbaar gesteld voor organisaties met een maatschappelijke doelstelling.

Door de strategische ligging is dit een mooie uitvalsbasis voor met name het Jongerenwerk. Ze zijn snel in de wijk, makkelijk te vinden en kunnen hier ook een-op-een gesprekken voeren met jongeren. De ruimte kan tevens worden benut voor kleinschalige activiteiten, zoals een FIFA-toernooi of spelletjes met kleine groepen.

Een van de lokalen is nu door de jongerenwerkers ingericht als chill-ruimte voor jongeren én kantoorfunctie voor de jongerenwerkers. Ook collega’s van Opbouwwerk en Kinderwerk mogen deze ruimte gebruiken.

 

Raster in de Stentor

Jongerenwerkers Robin en Raquel van Raster Welzijn gingen met een journalist van de Stentor op pad met de MOP-bus. Om te laten zien hoe zij jongeren belonen voor het thuisblijven vanwege corona. Ze stopten bij diverse voordeuren in Deventer en deelden ijsjes en pluimen uit. Dit omdat de jongeren van Deventer thuisblijven in het kader van #voorwiedoejijhet? Lees hier het complete artikel in de Stentor.
Raquel in de bus