kitchenontherun1

kithcenontherun4

kithcenontherun2

kitchenontherun3

Vorige week zijn we vanuit Raster Jongerenwerk met een groep jongeren aangesloten bij Kitchen on the Run. 

De groep bestond uit meiden vanuit onze meidenwerker, jongens vanuit de Inloop en een groepje Syrische minderjarige vluchtelingen die nu bij Pact18 wonen. Recept uitzoeken en vol enthousiasme aan de slag om een gezamelijke iftafmaaltijd te bereiden.

Een aantal meiden hebben een recept uitgezocht. Samen met een groepje jongens van de Inloop van Mustafa en een groepje Syrisch minderjarige vluchtelingen die bij Pact18 wonen zijn ze vol enthousiasme aan de slag gegaan om gezamelijk een iftarmaaltijd te bereiden.

In eerste instantie kijkt iedereen een beetje de kat uit de boom qua onderling contact en in gesprek komen. Logisch ook. Door slim te kijken welke taken er zijn bij het bereiden van de maaltijd en gericht te sturen op wie wat doet, mengen de groepen zich.

Non-verbaal zagen we natuurlijk al direct veel gebeuren, het blijven immers jongeren.

Het was op een heel natuurlijke manier toch heel bijzonder om de jongeren uit Rivierenwijk en de Syrische vluchtelingen met elkaar te zien koken. Al snel ontstond er een heel ontspannen sfeer. Zoals een Syrische jongen aangaf: "Heel fijn om eens iets anders te doen dan normaal. Uit de sleur en met nieuwe mensen".  

Op de rustige momenten hielp het dat het behoorlijk regende, zodat er minder verleiding was om op het terrein te gaan voetballen etc. Wij zijn met de jongeren rond de gaan zitten. Jongerenwerker Mustafa en de begeleider van Pact18 begonnen het gesprek door te vragen of de Syrisch jongens hun verhaal zouden willen delen over hoe ze in Nederland zijn gekomen. Mooi om te zien dat er een sfeer was waarin de jongeren dit verhaal makkelijk durvden te delen. Het was indrukwekkend om te zien. Er onstond echt een gesprek tussen de jongeren waarbij ze elkaar heel open vragen durfden te stellen. Over de reis, over hoe het in Syrie dan was, over het missen van familie, over wat ze willen nu ze in Nederland zijn? De jongeren merkten zelf op dat ze eigenlijk allemaal hetzelfde willen voor de toekomst: vrienden en familie, studeren, werk, plezier maken en later een gezin en huis.

Ook zagen de Nederlandse jongeren toch ze toch wel erg veel mazzel hebben dat dat voor hen veel makkelijker haalbaar is. En dat ze eigenlijk alleen maar zelf hun best er voor hoeven te doen.    

Om 22.07 zijn we gaan eten, het was immers Ramadan. Op dat moment was het eigenlijk al één groep. Allemaal jongeren met een eigen verhaal. Maar toch erg hetzelfde. Verbonden door in ieder geval een gezonde gezamenlijke weerstand tegen afwassen.