Raster laat van zich horen met podcastserie Samen Deventer!
Raster laat zichzelf iedere dag zien; op de locaties van Sam&ko en in de Deventer’ buurten waar onze sociaal werkers actief zijn. Vanaf nu laten we ook iedere maand van ons horen met de podcastserie ‘Samen Deventer’! Podcasten biedt voor audio eigenlijk dezelfde mogelijkheden als Netflix voor TV: heb je een Smartphone dan kun je er waar en wanneer je maar wilt naar luisteren. Vanaf de Rasterwebsite of bijvoorbeeld via Spotify. In Samen Deventer leer je meer over Deventer, ons werk en de meest aansprekende samenwerkingsprojecten die we met collega-organisaties vormgeven. In de eerste aflevering leer je meer over de steeds belangrijker wordende connectie tussen zorg en welzijn, de toeleiding naar voor- en vroegschoolse educatie (VVE), de manier waarop jongerencoaches jongeren bewegen en talentenbenutting.

We hopen dat inwoners, collega-organisaties, bestuurders, raadsleden en onze eigen medewerkers er met veel interesse én plezier naar luisteren. En moedigen iedereen die iets wil weten over Raster, een buurt of een project aan te mailen met: [email protected]!

Gisteren tekenden wij, samen met onze partners in de stad, het nieuwe convenant Jonge Kind & VVE 2019-2022. Met deze gezamenlijke ondertekening spreken we af de komende periode te blijven werken aan een kwalitatief hoogwaardig aanbod aan jonge kinderen en kinderen met een VVE-toekenning. Met deze hernieuwde en aanvullende afspraken voorzien we ook voor de komende jaren in aandacht en middelen voor deze doelgroep. De werkgroepen vertalen deze afspraken naar concrete acties, zodat we zichtbaar onderwijsachterstanden wegwerken en kinderen gelijke kansen geven op school. Met deze werkwijze blijven we ontwikkelen én passen bestaande structuren aan zodat deze bijdragen aan een positief resultaat. Sterk aan deze afspraak is dat meer dan 90% van de aanbieders dit convenant heeft ondertekend, door deze gezamenlijke aanpak bieden we echt voor alle kinderen in Deventer gelijke kansen!

Samenwerkingspartners: gemeente Deventer, Sine Limite, GGD, alle schoolbesturen, kinderopvangorganisaties en Raster

 

Gisteren is een delegatie vanuit de gemeente Tilburg te gast op het gemeentehuis van Deventer om te horen hoe de VVE-toeleiding in de gemeente Deventer werkt. Het is een in Nederland unieke manier van werken die door de onafhankelijke VVE-toeleiders Fanny Verschuur en Marion de Smit betrokken en gepassioneerd wordt vormgeven. Ze vertelden de Tilburgse delegatie hoe ze, samen met collega-organisaties, gezinnen in staat stellen te groeien.

 

Fanny: “Het is deze gemeente veel waard dat kinderen naar de peuterspeelzaal gaan. De samenwerking met de gemeente is dan ook een belangrijke succesfactor; we krijgen tijd en ruimte om ons werk goed te doen. Maar dit geldt ook voor de samenwerking met alle overige betrokken organisaties. Wat heel belangrijk is, is dat de jeugdverpleegkundige, indien noodzakelijk voor de ontwikkeling van het kind of ouder, een extra VVE-toekenning kan uitschrijven bovenop de “gewone” dagdelen.

 

Vooruitstrevend
Marion: “De gemeente Deventer is in dit opzicht heel vooruitstrevend. Ze wil eventuele problemen vroeg oppakken, zodat ieder kind van vier jaar met dezelfde kansen naar school kan. Het is misschien ook wel geen toeval dat de gemeente het op het gebied van de jeugdzorg zo goed doet. Als je vroeg inzet, voorkom je grotere problemen later.” Het werk van Marion en Fanny draait om het wegnemen van belemmeringen, zodat kinderen naar de peuterspeelzaal kunnen gaan. Fanny: “We komen in gezinnen waar veel speelt. Bijvoorbeeld armoede. Ouders hebben recht op toeslagen, maar zitten met schulden bij de belasting. De belasting gebruikt de toeslag om de schuld weg te werken en dat betekent dat ouders de kosten voor het peuterspelen dus niet kunnen betalen. Dan kan hun kind niet (meer) naar de peuterspeelzaal en komen wij in actie! Want dan kunnen ze misschien gebruikmaken van een gemeenteplek.”

 

Wederkerigheid
Marion: “Als ouders en hun kind recht hebben op een gemeenteplek, komt het beginsel van wederkerigheid om de hoek kijken. Ouders moeten maatschappelijk iets terugdoen voor een gemeenteplek. Soms zijn ze hier niet of nauwelijks toe in staat. Dan zoeken we een oplossing op maat. Ze kunnen bijvoorbeeld aan zichzelf werken of hulp aanvaarden bij het wegwerken van schulden. Andere voorbeelden zijn vrijwilligerswerk of mantelzorg bieden. Zo komen ouders meer onder de mensen, leren ze de taal beter spreken, krijgen ze meer kennis van de samenleving; allemaal dingen die uiteindelijk het gezinssysteem waarbinnen het kind opgroeit en zich ontwikkelt, weer versterkt!”

 

Binnenkort verschijnt er een publicatie over de VVE-toeleiding. Daarin komen, naast Fanny en Marion, ook Yvonne Tiemens (gemeente Deventer), Titia Vollema (Sine Limite) en diverse ouders aan het woord.

Jong & oud slaan handen ineen en knappen Colmschate op met kunst in de wijk!

De afgelopen 2,5 maand hebben jongeren en ouderen samengewerkt aan een uniek kunstproject in Colmschate. Zo’n 14 jongeren en 8 ouderen namen deel aan het opknappen van een elektriciteitshuisje. Van kennismaking naar brainstorm tot het maken van een kunstwerk was de opdracht. Het werk werd met graffiti gemaakt onder begeleiding van kunstenaar Jimki.

Het project, geïnitieerd door Fabian Schrijver (Raster Welzijn), startte op 1 mei. Na de kick-off kwamen de deelnemers vier keer samen om te brainstormen en het kunstwerk te ontwerpen, waarna ze met graffiti het huisje gingen schilderen. “Het was een mooi project, want de deelnemers kenden elkaar niet. Tijdens de brainstorm bedachten we wat we als groep belangrijk vonden aan Colmschate. Door elke sessie te starten met een tiental stellingen maakten de jongeren en ouderen kennis met elkaar en kregen ze een beetje meer inzicht in elkaars leefwereld”, aldus Fabian.

Het huisje is een kleurrijke variatie geworden. Elke zijde heeft zijn eigen thema, bedacht door de groep. De kunstenaar heeft vanuit de basis schetsen van de groep het kunstwerk verder uitgewerkt. “Het huisje staat bij het pompstation richting de A1. Iedereen die er nu langs rijdt zal nu zien dat Colmschate staat voor verbinding, diversiteit, natuur en de wijk!

Het project is een samenwerking tussen Raster Welzijn, VC De Fontein en Krasse Fratsen.

Ons periodiek Samen Deventer is uit, een verzameling mooie verhalen uit de Deventer' samenleving. Het zijn verhalen opgetekend door onze deskundige en bevlogen medewerkers en vrijwilligers die dichtbij bewoners, jong en oud, werken. En daar meemaken hoe bewoners, dag in, dag uit, het leven in hun buurt (nog) een stukje leuker, interessanter en veiliger proberen te maken. Veel leesplezier!

 

 

Young Teach wint D-Town Rap Riots 2019

Eind mei vond de grote finale van rapcompetitie D-Town Rap Riots in het Burgerweeshuis plaats. De 21-jarige Pieter Lammens, beter bekend als Young Teach, mocht zichzelf de grote winnaar van de avond noemen. ‘De show klopte van A tot Z en zat super sterk in elkaar, hij wist het hele publiek mee te krijgen en hij was de act met de meeste potentie’ aldus de jury.

Ondanks dat Young Teach het spits af beet, barstte zijn show van de energie en het publiek nam dit genadeloos over. De gunfactor van de rappers onderling was duidelijk voelbaar. Bij het afsluitende optreden van de winnaar kwamen alle deelnemers spontaan het podium op gerend om de avond met elkaar te vieren. Naast een grote gouden beker en een opname microfoon valt ook zakelijke coaching en het gebruik van de studio in het Burgerweeshuis binnen het prijzenpakket. De tweede plek ging naar het energieke rappersduo Ander Niveau.

In april konden rappers tussen de 14 en 22 jaar uit Deventer en omstreken zich aanmelden voor de Deventer rapcompetitie. 14 deelnemers en zo'n 400 bezoekers kwamen op de voorrondes in The Mall, Rivierenwijk en Walhalla af. Na twee spannende rondes wisten naast Young Teach en Ander Niveau de acts Donutcare, Jay Junstinn, Serry en Yung Ahcim een plek in de finale te bemachtigen. Tijdens deze finale kreeg elke deelnemer 10 minuten de tijd om de jury om ver te blazen. Vooraf volgden de finalisten een spoedcursus podiumpresentatie van rapper Pjotr uit Zutphen om de puntjes op de i te zetten voor hun finaleshow. Naast Pjotr zaten ook hiphopsensatie Snelle en boeker en manager Rens Peters van Friendly Fire in de jury.

D-Town Rap Riots is een samenwerking tussen Jongerenwerk Raster en poppodium het Burgerweeshuis en wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Deventer, Stichting Wesselings van Breemen, The Mall en Walhalla.

 

Wij zijn trots!
Jongerencoach Gerbrand Koninklijk onderscheiden

Op Koningsdag eren we mensen die zich, buiten hun werkend bestaan, op een bijzondere manier voor de samenleving inzetten. ‘Koninklijke inzet’ wordt dan beloond met een Koninklijke onderscheiding. “Het maakt me extra trots dat Gerbrand Schutte, jongerencoach van Raster, vandaag een lintje heeft ontvangen. Als werkgever hebben we de aanvraag bijzonder graag ondersteund. Naast zijn werk, 32 uur per week als jongerencoach voor Raster, zet hij zich al jaren zo’n 16 à 20 uur per week in voor Stichting Zeilschip de Tukker en voor het Dickens festijn dat jaarlijks 125.000 bezoekers trekt.” vertelt Jolanda Knorren, bestuurder bij Raster.

Motiveren
“Als geen ander is Gerbrand in staat jongeren te motiveren en te betrekken bij de gemeenschap. Hij doet dit bijvoorbeeld door hen een rol te geven als vrijwilliger bij activiteiten van het jongerenwerk of bij het opknappen van Zeilschip de Tukker. Gerbrand weet met zijn passie, bereikbaarheid en aanspreekbaarheid bij te dragen aan duurzame gedragsverandering bij jongeren. Tijd speelt daarin geen rol, de verbinding met de jongeren die hij begeleidt des te meer. Kijk maar naar zijn betrokkenheid bij De Expeditie waarin jaarlijks tien tot 12 jongeren de kans krijgen in korte tijd hun eigen kracht te ontdekken en te werken aan positieve toekomstdoelen. Het is geweldig te zien hoe jongeren door deze methodiek weer in zichzelf geloven en ervaren dat er ook andere wegen zijn.” geeft Jolanda Knorren haar motivatie weer om mee te werken aan deze onderscheiding.

Maatschappelijk betrokken
Zeilschip de Tukker heeft 21 jaar gefunctioneerd als voorziening waar jongeren uit de jeugdhulpverlening enkele weken op konden verblijven. Tijdens vaartochten naar Engeland en Schotland volgden zij, onder leiding van Gerbrand, een intensief trainingsprogramma. Vier jaar geleden ging het failliet, waarna Gerbrand Stichting Zeilschip de Tukker oprichtte om het te behouden. “Met fysieke hulp van jongeren, een financiële bijdrage van Raster en in samenwerking met ROC Aventus, heeft Gerbrand de eerste stappen hierin gezet. Met zijn doorzettingsvermogen, persoonlijke betrokkenheid en enthousiasme weet hij hierbij sponsoren, gemeenten en donateurs te vinden en te binden. Dat Gerbrand zich hiernaast ook nog inzet voor het Dickens festijn zegt alles over wie hij is. Hij heeft een warm kloppend hart voor de samenleving en zet zich, als professional en vrijwilliger, in voor zijn medemensen, jong en oud. Het lintje komt hem dan ook bijzonder toe en ik ben blij dat ik daar, als werkgever, een bescheiden bijdrage aan heb mogen leveren!” voegt Jolanda Knorren toe.

#Koningsdag # lintje #koninklijkeinzetverdientkoninklijkeonderscheiding #welzijn #bevlogen


Al een aantal jaren ­werkt Raster zowel vanuit Welzijn als vanuit Sam&ko samen met een groot deel van de basisscholen in Deventer. Sommige dragen al de naam Integraal KindCentra (IKC), bij anderen hanteert ieder zijn eigen naam.

Vlak voor kerst sloten Quo Vadis en Raster een convenant met de afspraak als gelijkwaardige partners de IKC’s vorm te geven. Beide organisaties hebben de intentie uitgesproken om verdergaande samenwerking op te zetten met als uiteindelijke doel om kinderen de best mogelijke basis te bieden voor de toekomst en zo de kans te geven zicht optimaal te ontwikkelen. Een IKC waarbij we onderwijs, opvang en de buurt (via welzijnswerk) verbinden.

Samen zetten we in op een doorgaande lijn. Hoe dat er per locatie uit ziet kan verschillen, immers elke buurt heeft zijn eigen karakter en behoefte.

 

In de Stentor stond bijgevoegd artikel: artikel De Stentor samenwerking QV-Raster

Deventer 17 december – Raster jongerencoaches en leerkrachten van Etty Hillesum Lyceum (EHL) scholen gaan nog beter samenwerken in belang van opgroeiende schoolgaande jongeren in Deventer. Daartoe tekenden vanmorgen Jolanda Knorren bestuurder van Raster en Wiebo Spoelstra, lid van de centrale directie EHL scholen een convenant. (foto).

Raster en EHL zijn zich er van bewust dat schoolse- en niet-schoolse problematiek van invloed is op het dagelijks leven en schoolprestaties van jongeren. Met dit convenant spreken beide organisaties uit dat zij zich optimaal gaan inzetten om jongeren met thuis-, school- en gedragsproblematiek zo effectief mogelijk te begeleiden en ondersteunen.

Ambitie

EHL en Raster streven er naar de jongeren te laten opgroeien tot zelfredzame, participerende burgers met een kansrijke toekomst. “Door vanuit onderwijs en jongerenwerk goed met elkaar samen te werken, bieden we jongeren de beste kansen en mogelijkheden om op te groeien. Daarom zoeken we elkaar op en stemmen interventies op elkaar af”, zegt Wiebo Spoelstra van EHL. Jolanda Knorren van Raster voegt toe: “We werken er samen aan dat zij hun schoolcarrière afronden met bij voorkeur een diploma. Door nauw samen te werken vergroten we echt de impact van ons werk en wordt die kans alleen maar groter.”

Jongerencoaches in school

EHL heeft Raster benaderd voor samenwerking met de jongerencoaches. De coaches hebben specifieke kennis over jongeren en hun leef achtergronden. Ook kunnen zij goede interventies doen in het contact tussen school en de leefwereld van jongeren (buurt, thuis en online). En een jongerencoach kan samenwerken met docenten die lesgeven aan deze leerlingen. Soms voert de coach gesprekken op school met de jongere, bijvoorbeeld in de kennismakingsperiode waarin veel nieuw is. Dat de coach ook in schooltijd met deze leerlingen kan werken, draagt bij aan het voorkomen of bijstellen van onrustsituaties. 

Boeken lenen zonder bieb, Jan Jaap Kolkman opent Zwerfboekenstation Enkhuis

Zwerfboekenstation in Enkhuis

Op 22 oktober opent het Kinderzwerfboekenstation in het Enkhuis! Alle kinderen kunnen hier een zwerfboek meenemen. Je neemt het boek mee naar huis en als je het uit hebt, laat je het weer verder zwerven. In Deventer zijn er al een aantal zwerfboekenstations, en nu dus ook in het Enkhuis.

Lezen is belangrijk

Marion de Smit, VVE toeleider, is initiatiefneemster van dit Zwerfboekenstation. “Vanuit het project Taal&meedoen werden we uitgedaagd om met nieuwe ideeën te komen. Vanuit mijn rol van VVE-toeleider (bij Raster, red.) tref ik elke vrijdagochtend een groep moeders in het Enkhuis. Bij hen heb ik gepolst of er belangstelling zou zijn voor zwerfboeken. Niet voor iedereen is veel lezen gebruikelijk, laat staan dat mensen vaak naar de openbare bibliotheek gaan. En soms zijn de drempels zoals leentermijnen en mogelijke boetes te hoog, waardoor ouders ervoor kiezen om maar helemaal niet naar de bieb te gaan. Helaas is onze ervaring dat er dan ook minder wordt gelezen en voorgelezen, terwijl dat zo goed is voor de taalontwikkeling van kinderen. Omdat wij (voor)lezen zo belangrijk vinden starten we nu dus het Zwerfboekenstation in het Enkhuis!”

Enthousiaste vrijwilliger

Zo’n zwerfboekenstation vraagt enige coördinatie. “Ondanks dat de boeken gratis zijn en ook op andere plekken ingeleverd kunnen worden is er wel een soort van systeem. Elk boek heeft een code, zodat kinderen kunnen zien waar het boek allemaal geweest is. Of waar het boek dat jij ingeleverd hebt naar toe gaat. Een van de dames uit de wijk wordt vrijwilliger en ruilt de boeken om. Elke maandagmiddag van 14.30-15.30 uur is het Kinderzwerfboekenstation in het Enkhuis open.”

Samenwerken

Marion legt uit dat ze in haar netwerk aan het praten is om te kijken naar samenwerking. “Ik zou bijvoorbeeld graag op verschillende scholen komen vertellen wat het zwerfboekenstation is. En ook bij de kinderclub in het Enkhuis kom ik graag langs. Ik ga ook alle scholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven in de buurt benaderen.  Hoe meer kinderen uit de wijk hiervan weten, hoe beter.”

Neem me mee!

Je herkent zwerfboeken aan de sticker op de kaft. Op die sticker staat: Neem me mee! Je mag het gratis mee naar huis nemen en lezen. Als je het uit hebt, laat het dan weer zwerven. Dan kan een ander kind het ook lezen. Op de binnenkant van de kaft zit ook een sticker. Op deze sticker staat vaak een zwerfcode. Met die code kun je de zwerftocht van het boek volgen. Steeds als deze code ingevuld wordt op deze website, krijg je een mailtje en weet je waar het boek is. Wist je dat sommige boeken zijn gaan zwerven in Utrecht en nu al in Leeuwarden zijn?

Toekomstdroom

“Het liefst zie ik natuurlijk dat het zwerfboekenstation vanaf dag 1 door veel kinderen wordt bezocht. Reëel zou zijn als we hier wel wat tijd voor nodig hebben. Immers, het is niet voor niets een wijk waarvan we weten dat lezen en voorlezen niet tot de dagelijkse rituelen hoort. Toch zie ik enthousiasme bij de moeders. Als we dit kunnen uitbouwen en er voorleesmiddagen aan toe kunnen voegen, lijntjes kunnen leggen zodat we ouders met laaggeletterdheid kunnen helpen en er een plek ontstaat waar kinderen op een vrije middag in alle rust komen lezen. Nou, dan ben ik dolblij!”